Achtergrond van Kaapverdië

Kaapverdië kent een koloniale geschiedenis, waarin het een belangrijke rol speelt in de slavenhandel. Het grootste gedeelte van de bevolking is van creoolse afkomst.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kaapverdië is in de 15de eeuw door ontdekkingsreizigers in dienst van de Portugees Hendrik de Zeevaarder ontdekt. Zij treffen dan volledig onbewoonde eilanden aan. In 1462 vestigen de eerste kolonisten zich op Santiago en zij stichten Ribeira Grande, de eerste koloniale vestiging. Vrijwel vanaf het eerste moment worden slaven geïmporteerd om het land te bewerken en vanwege de strategische ligging groeit Kaapverdië al gauw uit tot belangrijk centrum in de slavenhandel. De geïsoleerde ligging maakt Kaapverdië ook een geschikte bestemming voor bannelingen, misdadigers en prostituees, die op de boot naar de eilandengroep worden gezet. Relaties tussen blanke kolonisten en slaven leiden tot de eerste creoolse generatie op Kaapverdië. De rijkdom die de slavenhandel (en overige handel) oplevert, gaat ondertussen niet ongezien voorbij en in de 16de en 17de eeuw wordt Kaapverdië regelmatig aangevallen door piraten. Vanaf halverwege de 18de eeuw krijgt de eilandengroep te maken met extreme droogte, welke regelmatig leidt tot hongersnood. Vele eilandbewoners komen tijdens deze perioden van hongersnood om het leven. Economisch gezien kent de archipel zware tijden. Enige opleving ontstaat op São Vicente aan het eind van de 19de eeuw, wanneer Mindelo uitgroeit tot belangrijke kolenhaven voor stoomschepen van de Britse vloot. Veel Kaapverdiërs gaan in de 19de eeuw aan de slag op de Amerikaanse walvisvaarders. Dit betreft met name bewoners van Fogo en Brava en die eilanden hebben tot op de dag van vandaag een duidelijke band met de VS, waar ook een grote Kaapverdische bevolkingsgroep woont. Na WOII begint een onafhankelijkheidsbeweging in West-Afrika te ontstaan. De Portugese dictator Salazar is echter geenszins van plan om zijn koloniën zomaar af te staan en een gewelddadige strijd tussen de kolonisten en de Afrikanen is het gevolg. De strijd speelt zich veelal op het vaste land van Afrika af en de eilanden laat men hierbij links liggen. Pas wanneer het bewind van Salazar na de Anjerrevolutie in 1974 omver wordt geworpen begint het proces richting onafhankelijkheid. Officiële onafhankelijkheid wordt op 5 juli 1975 bereikt. Tijdens de strijd tegen Portugal heeft Kaapverdië nauw samengewerkt met Guinee Bissau, maar na een coup in dat land in 1980, eindigt het bondgenootschap tussen de twee landen. In de eerste jaren van onafhankelijkheid kent Kaapverdië een eenpartijstelsel, waarbij de PAICV het voor het zeggen heeft. In 1990 voert Kaapverdië een meerpartijenstelsel in. De verkiezingen worden door de democratische MpD gewonnen. Zij winnen ook de daaropvolgende verkiezingen, totdat in 2006 de PAICV weer aan de macht komt. In 2011 behaalt de MpD wederom de meerderheid van de stemmen. Jorge Luis Fonseca is de premier van het land en hij moet economische vernieuwing brengen en ervoor zorgen dat de toeristenindustrie blijft groeien, zodat meer banen worden gecreëerd.

Ligging

Bron: TUBS, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Kaapverdië is een eilandengroep gelegen in de Atlantische Oceaan ten westen van Senegal.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kaapverdië wonen ongeveer 523.000 mensen, waarvan het grootste gedeelte van gemengde/creoolse (Afrikaans/blank) afkomst is. Zo’n 95% van de bevolking is christelijk en daarvan hangt ongeveer 85% het katholieke geloof aan. Portugees is de officiële taal, maar men spreekt onderling Portugees-creools, dat weer van eiland tot eiland verschilt.

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het landschap verschilt van eiland tot eiland, maar de toeristische eilanden Sal, Boa Vista en Maio worden gekenmerkt door een zeer droog, dor landschap met langs de kust prachtige lange zandstranden. Fogo is een vulkaaneiland en Santo Antão en Brava behoren tot de groenste eilanden van de archipel.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Architecturale hoogtepunten op Kaapverdië worden gevormd door de koloniale bouwwerken in bijvoorbeeld Mindelo, waar zich prachtige sobrados, portugees koloniale villa’s, bevinden. Ook Cidade Cidade Velha, de oudste koloniale nederzetting in Sub Sahara Afrika is vanuit architecturaal oogpunt interessant.