Vervoer op Kaapverdië

De beste manier om van eiland naar eiland te gaan is per binnenlandse vlucht.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u van plan bent de eilanden op eigen houtje te verkennen, is een huurauto noodzakelijk. U moet er echter rekening mee houden dat het een ander niet helemaal verloopt zoals de bedoeling was. Zorgt u in ieder geval dat u een 4x4 huurt, anders komt u nog niet op de plekken die het meest interessant zijn. Neem ruim de tijd wanneer u de auto gaat ophalen, het kan namelijk zo maar eens zijn dat het verhuurbedrijf ineens niet open is, of dat men u de verkeerde auto mee wil geven. Het maakt hierbij niet veel uit of u bij een internationale keten of bij een lokaal bedrijfje uw auto huurt, overal gaat wel eens wat mis. Heeft u uiteindelijk toch de auto van uw keuze, dan levert het ook wel wat op, namelijk een verkenning van de meest afgelegen stukken van het eiland. Mocht u overigens een wat angstige automobilist zijn, dan kunt u beter geen auto huren. De wegen zijn over het algemeen slecht en soms erg steil en onoverzichtelijk.

Taxi

Bron: Ji-Elle, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Taxi’s in Kaapverdië vormen een goede manier om van A naar B te komen, maar zijn in de regel wel duur. Ze zijn herkenbaar aan een ‘taxi’ teken op het dak en aan de kleur, maar die verschilt per eiland. Over korte afstanden wordt meestal op de meter gereden, maar wanneer u een taxi voor een hele dag wenst in te huren of een lange rit wilt maken, kunt u het beste van tevoren een prijs afspreken.

Binnenlandse vluchten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De nationale luchtvaartmaatschappij van Kaapverdië TACV verzorgt binnenlandse vluchten tussen de verschillende eilanden. U kunt deze vluchten het beste ruim van tevoren boeken, want ze zijn populair. Alleen Santo Antão en Brava zijn niet per vliegtuig bereikbaar. Om deze eilanden te bereiken dient u een ferry te nemen. Onder andere Cape Verde Fast Ferry verzorgt veerdiensten. Veel mensen raken, door het ruige zeewater, zeeziek tijdens een overtocht, dus wanneer u hier gevoelig voor bent, zorg dan dat u hier van te voren een pilletje tegen inneemt.

Openbaar vervoer

Bron: Mariom-foto, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Het openbaar vervoer op Kaapverdië wordt verzorgd door minibustaxi’s, de zogenaamde aluguers of hiaces. Meestal rijden deze busjes vaste routes. U kunt overal in- en uitstappen. De busjes vertrekken over het algemeen pas wanneer alle plaatsen bezet zijn. Het is mogelijk een busje voor een dag te charteren, maar de kosten hiervoor zijn erg hoog. Probeer met andere toeristen samen een prijsafspraak te maken. Op die manier loont het de moeite en heeft u een privéchauffeur tot uw beschikking. Het probleem van de aluguers is dat ze niet volgens een regelmatig schema rijden. Zorg dat u in uw accommodatie navraag doet naar de tijden en vergeet dan vooral niet te vragen hoe laat u in uw bestemmingsplaats weer klaar moet staan om de laatste aluguer terug te nemen.