Eten en drinken op Kaapverdië

Kaapverdië is een walhalla voor vis- en schaaldierliefhebbers. Vegetariërs treffen het in het land minder.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kaapverdië eet men vooral wat uit het water komt. Tonijn, makreel, inktvis, kreeft en octopus zult u vaak op de menukaart terugvinden. Vis wordt meestal gegrild geserveerd met rijst of friet en een salade. Een saus of marinade moet u daarbij niet verwachten, de vis is van zichzelf lekker genoeg! Een echte lekkernij is gegrilde kreeft. Inktvis en garnalen worden vaak in een soep of stoofgerecht bereid. Wanneer u een echte lokale specialiteit wilt proeven, bestelt u dan eens cachupa, het nationale gerecht van Kaapverdië. Dit wordt bereid met mais, bonen, kruiden, zoete aardappel en cassave. De luxe versie wordt met vlees klaargemaakt. Het gerecht wordt zeer langzaam gegaard en is voedzaam en vullend. Elke kok heeft zijn eigen recept en het kan dus best zijn dat wanneer u twee keer cachupa bestelt u twee zeer verschillende maaltijden krijgt voorgeschoteld. Wanneer u van toetjes houdt, heeft u geluk. Vrijwel altijd kunt u allerlei soorten exotisch fruit als dessert krijgen. Dit wordt dan vaak geserveerd met zachte lokaal gemaakte geitenkaas, een op het eerste gezicht wellicht gekke combinatie, die achteraf geweldig blijkt te zijn. Naast fruit, worden in Kaapverdië ook toetjes geserveerd, die een erfenis zijn van de Portugezen. Voorbeelden zijn custardpudding en bolos, een zeer zoet nagerecht van cake met honing. Bij het eten drinkt u bij voorkeur een Kaapverdische wijn. Het nationale drankje van Kaapverdië is grogue, een sterke drank die niet bij iedereen goed valt. De Kaapverdiërs zijn echter trots op hun grogue en overal zijn distillerijen te vinden waar het drankje wordt gebrouwen. Wordt u een glas grogue aangeboden, dan wordt het u niet in dank afgenomen als u het weigert.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ontbijt bestaat meestal uit brood, jam en koffie of thee. Sommige accommodaties bieden echter een uitgebreider ontbijt, waarbij soms cachupa wordt geserveerd. Tussendoor kunt u om de honger te stillen bij kraampjes op straat gepofte mais, noten of pasteitjes kopen. Restaurants zijn tussen de middag tot ongeveer half 3 geopend en daarna weer in de avond vanaf een uur of 6.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kaapverdië zult u geen moderne, grote supermarkten vinden zoals u die van thuis kent, maar kleinere supermarkten en nog kleinere levensmiddelenwinkels, waar u terecht kunt voor uw dagelijkse boodschappen. Alle grote steden hebben ook een markt, waar u verse groenten en fruit kunt halen en vaak ook vis.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het grootste aanbod aan restaurants vindt u in Mindelo, maar ook Santa Maria, Praia en de toeristische plaatsen op Boa Vista hebben een gevarieerd aanbod. Daarnaast geldt dat in bijna elk dorp wel een kleine bar of café te vinden is waar u een eenvoudig maaltijd kunt krijgen. Houd er rekening mee dat alles vers bereid wordt en u vaak even moet wachten voordat uw gerecht geserveerd wordt.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater op Kaapverdië kunt u beter niet drinken. Mineraalwater kunt u in de supermarkten kopen.