Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Kaapverdië.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De munteenheid van Kaapverdië is de escudo. 1 CVE is 0,01 eurocent waard. De escudo is gekoppeld aan de euro en de wisselkoers staat vast. In Kaapverdië zijn in de meeste grote plaatsen geldautomaten te vinden waar u met uw pinpas geld kunt opnemen. Controleert u van te voren of uw pas niet geblokkeerd is voor pinnen in het buitenland. Creditcards worden nog lang niet overal geaccepteerd. Daarentegen kunt u op veel plekken gewoon met euro’s betalen. Geld wisselen kan bij banken of op het vliegveld. Zorg ervoor dat u niet te veel geld omwisselt, of alles uitgeeft, want u kunt escudo’s niet terug omwisselen.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen met de telefoon van uw hotelkamer is vaak zeer prijzig. Beter is het om een telefoonkaart aan te schaffen, waarmee u in openbare telefooncellen kunt bellen. Nog goedkoper is bellen vanuit postkantoren of telefooncentra in de grotere plaatsen. U betaalt dan achteraf voor de gebelde minuten. Uw mobiele telefoon heeft in Kaapverdië waarschijnlijk prima ontvangst, maar check voordat u weggaat wat de kosten zijn voor bellen en gebeld worden op Kaapverdië. U doet er waarschijnlijk goed aan een lokale prepaidkaart te kopen, om torenhoge rekeningen te voorkomen. Wellicht de allerbeste oplossing voor bellen naar het thuisfront is bellen via Skype in een internetcafé. In de grote plaatsen op Kaapverdië (Sal Rei, Santa Maria, Mindelo, Ribeira Grande, Praia) zijn internetcafés te vinden, waar u tegen betaling gebruik kunt maken van het internet.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor Kaapverdië zijn geen vaccinaties verplicht, maar inentingen tegen DTP en Hepatitis A worden wel aangeraden. Van augustus tot september komt op Santiago en Boa Vista malaria voor. Laat u bij de GGD of een ander medisch reisadviescentrum inlichten. Meestal volstaat het om u goed te beschermen met een middel als Deet. Op alle eilanden zijn klinieken en apotheken aanwezig, waar u terecht kunt voor kleine klachten. Mocht u ernstig ziek zijn, dan wordt u naar een ziekenhuis op Santiago of São Vicente gebracht. Echter, in noodgevallen zult u moeten uitwijken naar Dakar in Senegal of terug moeten vliegen naar Europa. Zoekt u voor vertrek in elk geval goed uit op welke wijze u verzekerd bent. Dekt uw zorgverzekering geen ziektekosten in het buitenland, sluit dan een goede reisverzekering af, waarbij deze kosten wel gedekt worden. In Kaapverdië moeten ziektekosten contant betaald worden, dus bewaar alle bonnen goed, zodat u later bij uw verzekering kunt declareren.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Ji-Elle, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Kaapverdië is een veilige bestemming, maar u moet wel bedacht zijn op tasjesdieven en zakkenrollers. Dit geldt met name in de steden Praia en Mindelo en op toeristische plekken. Het aantal gewelddadige berovingen neemt, vanwege de slechte economische situatie in het land, toe. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert waakzaamheid te betrachten.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over de Kaapverdische Eilanden:

  • De netspanning op Kaapverdië bedraagt 220 volt. U heeft op Kaapverdië geen verloopstekkers nodig; stopcontacten hebben twee ronde gaten.
  • Fooien worden op Kaapverdië niet per se verwacht, maar omdat Kaapverdiërs over het algemeen zeer weinig betaald krijgen, is elke fooi uiteraard wel welkom. Denkt u ook na of u bij het weggaan geen kleding of schoenen kunt achterlaten; ook hier maakt u de lokale bevolking erg blij mee.
  • Faciliteiten voor mindervaliden zijn op Kaapverdië erg beperkt. Neemt u contact op met een gespecialiseerde reisorganisatie om de mogelijkheden te bekijken.
  • Naturisme is op Kaapverdië op de openbare stranden verboden. Ook topless zonnen wordt afgekeurd.
  • Vraag voordat u de lokale bevolking fotografeert altijd eerst om toestemming.
  • De meeste winkels sluiten tussen 12 en 15 de deuren en banken zijn na 15 uur ’s middags gesloten. Op zaterdagmiddag en zondag zijn de meeste winkels gesloten.
  • Water is schaars op Kaapverdië. Gebruik dus zo min mogelijk, ga niet uren onder de douche staan en laat de kraan niet nodeloos lopen.